Op 29 maart zat ik in de auto van Amsterdam naar de Ardennen. Nog geen 3 uur later belande ik in een bosrijke omgeving waar enkele huizen verscholen lagen tussen de heuvels. waaronder onze villa voor een hele week. En niet zomaar een week. Nee, een schrijfinspiratieweek die ik organiseer met schrijfcoach Barbara Trappenburg van Schrijflab.

Een schrijfweek? Hoe doe je dat? Waar begin je dan mee? Of, hoe rond ik mijn boek af? Daar waren de 6 deelnemers mee bezig. Wat doen ze dan in een week?

– zoveel mogelijk tijd om geconcentreerd aan hun boek of project te werken
– een mooie plek met ontspanning en inspiratie binnen handbereik
– 1-op-1-begeleiding met schrijfcoach Barbara
– de mogelijkheid om te sparren met andere deelnemers
– tussen de bedrijven door een plons in het binnenzwembad
– en na afloop grote voldoening

 

Creatieve schrijfoefening
Elke ochtend is er een creatieve schrijfoefening. Ik besloot mee te doen. De opdracht was dit keer echter iets heel anders dan verwacht:
Maak een landkaart (of een postzegel) van je boek in wording.

Al geruime tijd staat een VillaForum-kookboek op de planning. Dat wil ik graag af hebben als mijn bedrijf 5 jaar bestaat. In het boek komen interviews met oud-deelnemers, leuke quotes, grappige verhalen en de populairste recepten die ik afgelopen jaren op tafel heb getoverd, natuurlijk begeleid met foto’s.

Terug naar de opdracht. Die landkaart dus. Ik begon met een schets van Europa. Hmm, wat ga ik hier nu eens mee doen? Misschien kan ik vlaggetjes plaatsen op de kaart waar ik afgelopen 3 jaar ben geweest? O! Daar kan ik wel wat mee. En voor ik het wist stroomden de ideeën binnen over de inhoud en de vormgeving van mijn toekomstige boek.

Echt heel erg leuk om te ervaren wat een ogenschijnlijke simpele opdracht met me doet. En vooral ook om te zien wat een ogenschijnlijk simpele opdracht bij de groep teweeg brengt.

Foto’s schrijfweek 

Volgende schrijfinspiratieweek 

Na deze mooie editie zijn de plannen al gemaakt voor de volgende. We gaan naar Malaga in Spanje.

De beste manier om uit te vinden of de Schrijfinspiratieweek iets voor jou is het Schrijfinspiratiediner. Dan ontmoet je Barbara en mij. Datum komt nog. Interesse? Stuur een mail naar info@villaforum.nl om je aan te melden. En voor actuele schrijfweek data: https://www.villaforum.nl/

Ervaringen van de deelnemers:

Monique Biemans
“Als ik aan de schrijfweek terugdenk, dan denk ik aan vol concentratie doorwerken, met steeds een zetje van Barbara wanneer ik vastliep, en onder het genot van het heerlijke eten van Sjoerd. Schrijven als sociale bezigheid, omdat je elke dag met elkaar deelt hoe het is gegaan, wat inspiratie en steun oplevert. Een mooie week en ik kijk uit naar de volgende!”

Anne Vrieze
“In oktober 2018 ben ik meegeweest met de Schrijfinspiratieweek van Villaforum. Zoals altijd met Villaforum word je de hele dag goed verzorgd met eten en drinken met Sjoerd als fijne, vrolijke en relaxte host! Barbara was mee als onze schrijfcoach die ons begeleidde met wat we nodig hadden voor het schrijven van onze boeken. De een was verder dan de ander daarmee. Zelf ben ik die week begonnen met het schrijven van mijn eerste boek. Fijn dat Barbara erbij was, want aan haar kon ik vragen of ik goed op weg was. Gelukkig was dat het geval, wat me weer de moed gaf om verder te schrijven. In een totaal andere omgeving, zoals nu in Toscane, is het ontzettend fijn dat je helemaal los van alles bent en geen huishoudelijke taken hoeft te doen, waardoor je inspiratie krijgt en heerlijk je creativiteit de vrije loop kan laten. Ik merkte dat schrijven echt een creatief proces is, waarin van alles kan gebeuren en er ineens onverwachte figuren en gebeurtenissen in je boek terecht kunnen komen. Nooit verwacht, heel leuk om te ervaren!”