Filmen met je smartphone, dat hoeft geen rommelige video op te leveren. In deze nieuwsbrief delen we een paar simpele trucs die je op weg helpen naar een professionele videoproductie met hulp van alleen je eigen telefoon.

Tips voordat je gaat filmen met je smartphone

Check de volgende dingen:

 • Voldoende vrije opslag: Een overvol geheugen beïnvloedt de prestatie van de camera. Archiveer je eerder gemaakte foto’s en filmpjes van de telefoon naar de harde schijf van je computer.
 • Volle batterij: Je batterij gaat tijdens filmen sneller leeg. Neem eventueel een powerbank mee als je ergens gaat filmen waar je niet makkelijk de telefoon kunt opladen.
 • Beperk opnameduur: Een lange opname kan leiden tot oververhitting, al helemaal op een warme dag. Dat beïnvloedt de opnamekwaliteit; het beeld kan dan gaan ‘rimpelen’. Staak in dat geval dan een kort moment de opname voordat je verder gaat.
 • Schakel vliegtuigmodus in: Het signaal van 3G, 4G en Wifi kan storing in de geluidsopname veroorzaken. De vliegtuigmodus verhindert dat dit kan gebeuren.
 • Vergrendel AF/AE: De telefoon schakelt bij een video-opname standaard de Auto-Focus en Auto-Exposure in. Maar wat doe je als de telefoon niet op de voorgrond maar op de achtergrond scherp stelt (focus) of onrustige aanpassingen maakt in de belichting (exposure)? Vergrendel dan de AF/AE op het object in de voorgrond, door je vinger enkele seconden lang op het scherm te houden, precies ter hoogte van het object op de voorgrond dat je scherp en juist belicht wilt hebben. Je tilt je vinger pas weer van het scherm op als de tekst verschijnt ‘AF/AE lock’. Deze filmpjes laten zien hoe dat werkt voor de iPhone en voor Android toestellen.
 • Last but not least: Zorg dat je lens schoon is ;-).

Tips tijdens het filmen met je smartphone

Check de volgende dingen:

 • Zorg voor een rustige achtergrond.
 • Wissel verschillende kaders af: maak closeups, wijde shots, medium shots.
 • Pas de regel van derden toe en plaats, waar de lijnen elkaar kruisen, die dingen die aandacht moeten krijgen, bijvoorbeeld de ogen in onderstaand shot:
9 tips om beter te filmen met je smartphone

9 tips om beter te filmen met je smartphone

 • Kijkruimte: Kijkt de persoon die je filmt het beeld uit, bijvoorbeeld doordat hij/zij spreekt tegen iemand naast de camera (interviewsetting)? Zorg dan voor wat ruimte in de kijkrichting:
9 tips om beter te filmen met je smartphone

9 tips om beter te filmen met je smartphone

 • Hoofdruimte: doorgaans is teveel ruimte boven het hoofd niet aan te bevelen:
9 tips om beter te filmen met je smartphone

9 tips om beter te filmen met je smartphone

En hoe nu verder?

We hebben bij Videoforum een leuke actie: Als je je gemaakte filmpje vóór 5 november naar info@villaforum.nl stuurt, dan krijg je van ons professionele feedback, zodat jij je volgende opnames nog beter kunt maken.

Of schrijf je in voor de 3-daagse cursus Zakelijke vloggen en filmen met je smartphone. Die we houden van 5 t/m 7 november in een inspirerend landhuis op het platteland van Noord-Limburg. Persoonlijke coaching, heerlijke maaltijden en maximaal 6 deelnemers. 

Meer info

Succes met filmen!

Groet,
André & Sjoerd