Het is lente. Tussen de koude winterse pausestand en de lome zomerse vakantie, borrelt de lente van creativiteit: hét moment om je ‘gunfactor’ te verhogen. En video op social media doet dat effectiever als geen ander medium. In deze blog vertel ik je hoe je een effectief videoscript maakt voor social media.
En nee: een goede video hoeft niet veel te kosten of tijdrovend te zijn. Wat je wel nodig hebt is een camera en een goed verhaal. Het eerste zit al in je zak: je smartphone. Kunnen we meteen door naar het verhaal, en dat schrijf je op in een script.
De vraag rijst: ‘wat vertel ik in een video en met welk doel?’ Vanuit jouw vakgebied heb je waardevolle kennis vergaard, en je zult zien die kennis is een onuitputtelijke bron voor onderwerpen. Maak dus een video waarin je een waardevolle tip deelt. Hoe waardevoller de tip, hoe meer je bouwt aan jouw geloofwaardigheid als expert op jouw vakgebied. En dat is meteen het doel van de video. Een effectieve opbouw van zo’n script bestaat uit 4 delen.
Stap 1: Prikkel
Op social media kan je de kijker meteen in de eerste seconde van de video pakken… of verliezen. Dus hoe prikkel je de kijker om de video af te spelen? Met een flitsende intro van je logo? Nee dus. Een prikkelend begin is een probleem waar jouw kijker mee worstelt en waar de jij de oplossing voor geeft.
Herformuleer de tip in de video dus in een oplossing voor dat probleem. Voorbeeld: weinig ondernemers zijn geïnteresseerd in betere scripts voor video’s. Waar ze wel in geïnteresseerd zijn is hoe ze hun likebility op social media kunnen verhogen, waar een goed script voor een video op social media uitkomst biedt.
Vaak weet je beter te formuleren wat een prikkelende opening voor je video moet zijn, nadat je script af is. Die prikkel houdt een belofte in, en de video is de inlossing van die belofte. In punt 3 kom ik hier op terug.
Stap 2: Branding
Ná de prikkel kun je eventueel je flitsende logo tonen, je hebt immers de kijker al geënthousiasmeerd. Een geanimeerd logo kun je laten maken op websites als fiverr.com en videohive.net voor een klein bedrag. Het geeft aan de video een professioneel uiterlijk. In dit deel van de video kan het ook geen kwaad jezelf even voor te stellen: wie ben je en wat doe je? Maar geduld op social media is een schaars goed, dus hou het kort.
Stap 3: Boodschap
In dit deel van je script vertel je het daadwerkelijke verhaal. Hier geef je de inlossing van de belofte vorm. Let erop dat de kijker niet het gevoel krijgt dat die aan het lijntje wordt gehouden: de belofte geformuleerd in stap 1 moet op een bevredigende manier worden ingelost. Durf dus informatie weg te geven dat echt van waarde is. Nogmaals: waardevolle informatie zorgt voor vertrouwen: mensen gaan je dan zien als dé expert binnen je vakgebied. Je bent veel meer waard dan alleen de tips die je gratis weggeeft.
Stap 4: Call to action
Aan het eind van de film wil je dat de kijker een bepaalde gedragsverandering doormaakt. De zogenaamde call to action. Bijvoorbeeld: ‘Meer weten? Bezoek de website’, ‘deel en like deze video’, ‘neem contact op voor meer info’ etc.
Heb je na het schrijven van je script de smaak te pakken en wil je meer weten over zakelijke vloggen en beter filmen met je smartphone? Schrijf je dan in voor de 3-daagse cursus van 2 t/m 6 juni of doe mee met de avondcursus op 20 september.
Veel schrijfplezier!
André & Sjoerd